index - artikelen - links - this page in english
wim wiskerke vorm en foto

 

Dit is Laurens Janszoon Coster. Nou ja het is zijn standbeeld. Het is de perfecte metafoor voor de zelfingenomenheid van de Haarlemmer.
Ok misschien heeft Coster in Haarlem gewoond, misschien ook niet.
Misschien heeft hij hier boeken gedrukt, misschien ook niet.
Maar hij heeft zeker de boekdrukkunst niet uitgevonden, waarvoor hij hij hier zijn standbeeld heeft gekregen.
Tussen twee haakjes: ook Gutenberg heeft het boekdrukken niet uitgevonden.
Hij vond het gieten van drukletters uit. En daarmee het boekdrukken zoals wij dat kennen. Dat is waar. Maar de Chinezen en Koreanen zijn de echte uitvinders van het drukken met blokken en zelfs met los metalen zetsel.
Coster is een romantische mythe.

Andere romantische mythes uit Haarlem: het is de Bloemenstad; Grafisch Centrum van Nederland; de stad waar het beste ABN wordt gesproken; tijdens de kruistochten heeft Haarlem Egypte bevrijd.
En o ja, ze hebben natuurlijk de stad een keer verloren aan de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel, je moet begrijpen, dat was eigenlijk een tactische nederlaag om de rest van Holland tijd te geven, zodat ze de oorlog uiteindelijk zouden kunnen winnen.
Misschien komt de drang om voor de stad een heroïsche geschiedenis te fabuleren voort uit de schaamte die Haarlem nog steeds voelt voor deze nederlaag.


beweeg je muis over Costers kop:
ik heb, als boetedoening, de arme L J eens schoongemaakt.
- om te voorkomen dat ze me de stad uitjagen -

De eerste drukker waarvan we zeker weten dat hij in Haarlem aktief is geweest, is Jacob Bellaert, die van 1483 tot 1486 een drukkerswerkplaats had. Hij woonde aan de Kruisstraat, waar nu de Hema is.
Coster overleed in 1484.

Op een dag voeg ik misschien links toe aan al mijn beweringen ;-).
- In de tussentijd (zoals je kan zien als je met je muis over de kop van Coster beweegt), heb ik, als boetedoening, de arme L J eens schoongemaakt. Om te voorkomen dat ze me de stad uitjagen ;-)

Deze makker, Lautje, kijkt uit over de Grote Markt in Haarlem, een van de mooiste pleinen ter wereld - het hoort thuis in het rijtje Brussel, Siena, Venetië, Santiago de Compostela en Salamanca.

Bekijk een project wat ik heb vormgegeven op de Grote Markt in januari 2001: White Light

Meer Haarlem links (echt in willekeurige volgorde):

Gemeente Haarlem - Het Digitale Stadhuis. De site wordt beter, met tegenwoordig zelfs een paar pagina's engels duits en frans!
Radio en TV Haarlem 105 RTV Online. Nieuws en weerbericht.

startpagina's
023.pagina - Een goede startpagina. Volgens het stramien van startpagina.nl.
Haarlemonline.nl - van Arjen Overbeek - Nog een startpagina. Alleen met IE te bekijken..
Boogo 023 - alweer een startpagina. Ook flink uitgebreid. Veel bedrijven.
Haarlem Digitaal - voorheen Muggen.net. Ha leuk, ze heten weer muggen.net. Er stond een hoop bezienswaardigheden op en aardige wandelingen. Maar ik zie ze niet meer ;-( Verder nog wel goeie links onder Haarlem info.
Welcome to Ron's Haarlem Pages - Een echte Haarlemmer. Beschrijft zijn geliefde Haarlem, zonder enige wanklank: Haarlem can lay claim to a number of important firsts:The first railway line; The first electric tram; The first museum; The first football club; The first baseball stadium; The first newspaper in Europe; The first HBS (School for Higher Vocational Education); The first Teacher Training College.
Een goed overzicht van de stad in het engels.
Haarlem - The Netherlands - Uittreksel uit Rick Steves' book: France, Belgium & Netherlands.

vvv / touristinfo
VVV-Kennemerland; Haarlem en Zandvoort - eindelijk de -goede- site van de VVV.
Waar is de VVV Haarlem nu weer??? Aaargh, hij doet het alleen in Internet Explorer.
Maar toch eindelijk een echt goede site met veel aanbod.
Alleen is iemand nog vergeten om het hele ding in het engels te vertalen.
-
Ha er is inmiddels engels en duits op de site! Een enorme vooruitgang.
Laat staan in het italiaans en japans. Maar de bloemenmeisjes komen terug! De wat??? De bloemenmeisjes, die relicten uit de jaren 50, die eindelijk opgeborgen waren in de kast bij de Selvera's en het Cocktail Trio. Ach de VVV was ook gesloten op zondagen en 's-avonds. Waarom zou je de stad aan bezoekers of toeristen verkopen? waarom zou je daar moeite voor moeten doen? Haarlem is zo beroemd in de wereld dat iedereen een keer naar Haarlem wil komen. En de weg weten ze toch al, want iedereen heeft de Camera Obscura gelezen. En sindsdien is er weinig veranderd.

Kom maar eens kijken of ik gelijk heb ;-)


VVV Noord-Holland - met onder andere de culturele agenda van de provincie.
Ook deze site wordt steeds beter.
Hartje-haarlem - leuke plaatjes en nog wat tourist-info.
Woltheus Cruises - Vaar eens met Woltheus door en langs het prachtige polderlandschap van Noord Holland met de vele leuke doorkijkjes en vergezichten! Ook rondvaarten door Haarlem.
Fast Flying Ferries ga op de site van Connexxion naar de fast flying ferries - Niet helemaal Haarlem, maar dichtbij. Ze hebben een draagvleugel veerdienst tussen Velsen en Amsterdam. Leuk tochtje: neem bus 5 vanaf het station Haarlem CS naar Velsen Stationsstraat (en keer per trein terug uit Amsterdam). Ook een leuk tochtje vanuit Amsterdam natuurlijk ;-).
Aha fietskaartje 2.10! Dat biedt een nog veel leuker perspektief! Eindelijk gerechtigheid: de hond mee is 0.40 euro duurder enkel reis dan de fiets.

bloemencorso
Its wooden shoes, captain, but not as we know it!

Keukenhof - niet ver van Haarlem. Helaas is de geplande trein er nooit gekomen.

hotels
Amadeus op de Groote Markt: mooiste plek van Haarlem. Met cybercafé !
Amadeus heeft ook een uitgebreide site met touristische info.
Spaarne 8 - zeer luxe lokatie. Stunningly restored 1765 classic listed building.
2 Deluxe Doubles overlooking immaculate private garden. Situated in the centre of the beautiful old city of Haarlem, with views of the river Spaarne. Superb base for exploring the Netherlands. Just 15-20 minutes from Amsterdam and Schiphol airport.
Complimentary drinks and breakfast.
Lang vooraf boeken. Heeft in elk binnen- en buitenlands designtijdschrift gestaan.
En in elk tuintijdschrift vanwege de tuin van ontwerper Dick Beijer.
Hotelinformation.com reserveren online. Book your hotel in Austria, Belgium, England, France, Germany, Italy, The Netherlands, the Philippines, South-Africa or Thailand.

eten
Kookstudio Haarlem - kookcursussen en feestjes
Dinner Site Restaurantgids: Haarlem - We hebben de meeste restaurants per inwoner in Holland. Waaronder een paar erg goeie.

Smulweb - een site met restaurant recensies. In Haarlem 140!
Wel registreren als gebruiker en het navigeren is ook geen pretje. Nog lang geen Chowhound of Village Voice (zie mijn NY links).
Als je een beetje serieus bent over eten: koop de lekker. Inmiddels hebben ze een heel behoorlijke site online.
De Bokkedoorns staat er op nummer 5. 2 Michelin sterren; prijzen navenant; nog steeds fantastisch eten. De edge is er misschien wat af.
Indisch: De Lachende Javaan, Frankestraat 25-27 023-5328792 .Informeel en goed.
Indisch: Wisma Hilda, Wagenweg 214 023-5312871. Traditioneel en goed.

Mijn Favorieten op dit moment:
Lezer, Spaarne 37 - 023-5335525. Let op de fantastische vis-foto's van Piet van Leeuwen (die hier om de hoek woont). Altijd betrouwbaar en aangenaam, al kom je met z'n tienen. (Nieuwe eigenaars.)

Lambermon's ! Hip theater-koken/eten/gezien worden.
Wachten op de ster! Vermoedelijk te cool voor de belgen die hier voor Michelin komen kijken. In ieder geval snel stijgend in Lekker etc.
Het eten is fantastisch; de wijn-arrangementen gedurfd. De plek is een brouwerij in loft stijl.. Het gerucht gaat dat hij de architect eruit gemikt heeft en uiteindelijk alles zelf heeft gedaan. I can relate to that ;-) - No offense, Hortense ;-). Zeer aangeraden.

Als je serieus vis wilde eten, moest je de stad uit: in IJmuiden op de beste plek voor een visrestaurant, tegenover de visafslag, zat Imko's visrestaurant. Helaas is Imko Binnerts iets anders gaan doen.


(terug) naar de eerste haarlem links pagina

topMooi Haarlem
- een prettig ironische site over misstanden in Haarlem. Voor wie het programma kent: het lijkt op De Woestijn Leeft van AT5.
Leuk en stijlvol zeuren over lelijke kunst waar niemand meer iets over durft te zeggen, zoals over de Zonneruiter van Arthur Spronken. (Die iedereen zijn broek af procedeert als je erover begint.) Een interessant beeld op een verkeerde plek en in ieder geval totaal verkeerd neergezet.
-
Hé, waar zijn ze heen? Geëmigreerd?

kunstenaars en ontwerpers
Kees Schouten - Ontwerper en digitaal kunstenaar.
Dick Beijer - uebercool - minimale tuinen, zie Spaarne 8, onder hotels.
SMOOL ontwerpers - vh Fontis design - coool.

shopping
(eindelijk iets waar Haarlem echt goed in is!)
Foto Oosterbaan - Camera en fotozaak. Veel goeie occasions (nadruk op nikon). Verder gespecialiseerd in duik- en panoramafotografie. Zeer aangeraden.

Fotovak Engel - Met vier vestigingen in de hoofdstad van Noord-Holland al 70 jaren een begrip. Goeie digitale afdeling en ze verhuren ook digitale videocamera's

Bike Sportive's Bikeshop Online 'BIKEWEB" - goeie fietsen, aangeraden.
Optima-cycles
- ligfiets makers. Erg mooie ligfietsen; zeer aangeraden.
Ook hiervoor komen mensen speciaal uit de VS; een drie sterren fietsenbouwer!

Taart menu - bel een taart. Weer eens wat anders dan een pizza.
Sloothaak Autoverhuur - Ze hebben ook een paar motoren.
Bouwens Autoverhuur
- Hebben ook Smart.
Jet & Speed Models - Jet & Speed Models is de leverancier voor RC vliegtuigen en Tamiya radiografische auto's. Doe Look de groeten van me.
Willie Wortel Workshop Website - Een coffeeshop. Als je echt naar coffeeshop wilt/moet, probeer dan deze eens. Inmiddels is het een complete hennep-start-pagina.
Ze zijn ook eigenaar van het Global Hemp Museum - Alles wat je ooit zou willen weten over stuff weed shit hennep etc...

Bubb Kuyper - Veilinghuis van Boeken, Manuscripten en Prenten. Wereldberoemd.
Kunsthandel Hermine Guldemond art nouveau/art deco. Eén van de vele goede antiekwinkels van Haarlem.

en verder nog:
VolksUniversiteit Haarlem - De grootste volksuniversiteit van het land. Cursussen in allerlei talen, maar ook schilderen, fotografie ;-) en metselen.
Het Anti Discriminatie Bureau registreert en behandelt klachten over discriminatie. En ze bieden scriptie-hulp.
Citylink Haarlem-Mutare - de site van de stedenband Haarlem-Mutare.
Boldface : Het Haarlemse bedrijf Boldface maakt onder andere Lingo. Voor fans van Francois Boulanger.

 


De volgende sites zijn even zoek:

9 Fietstochten door Haarlem en omgeving. Boekje van de stichting Recreatief Fietsen.

HHK: een showband op de fiets : waar vind je zoiets; een band op de fiets! Ok, er is er minstens nog één in Nederland in Surhuisterveen. Die heb ik wel eens gefotografeerd. Kijk op de site van HHK voor foto's en data van hun optredens.
- Zijn zeker even fietsen...

Groote Markt
Groote Markt
- Haarlem