index - artikelen - links - this page in english
wim wiskerke vorm en foto
sorry, mijn webcam is niet online.ik woon in Haarlem ongeveer 2 km ten noorden van het hart van Haarlem:
de toren van de oude Bavo. dit beeld is vanuit mijn huiskamer genomen
met een lullige Philips webcam! ( uh, en een 400mm Sigma :-))

yep this is i, looking into my silly philips
klik op de foto voor: meer over Haarlem >


Haarlem links

de drie-sterren; de-reis-waard; vaut-le-voyage sights van Haarlem:

de Toneelschuur
Het beste theater in de stad. Dit is het enige culturele instituut waar Amsterdammers nog wel eens de grachtengordel voor uitkomen. ;-)

MuseumTeylers
het oudste museum van het land. En misschien wel het mooiste. Op kinderen maakt het nog steeds een diepe indruk, ook al wordt de fameuze elektriseermachine niet meer gedemonstreerd. Er is sinds 1996 een prachtige nieuwe vleugel van architect Hubert Jan Henket. Het museum is beroemd om de verzameling wetenschappelijke apparatuur en om de fenomenale verzameling tekeningen. De tijdelijke exposities zijn veelal gerelateerd aan deze tekeningen collectie.

Spaarnestad Fotoarchief
een groot archief van fotojournalistiek. Ze hebben werk van Nederlandse grootmeesters als Maria Austria en Carel Blazer; maar ook Eisenstaedt en ze hebben zelfs Kertesz! Mijn all time hero.
Helaas drukt het gezonde-familie karakter van de bladen die het archief gevormd hebben een zwaar rooms-katholiek stempel op de collectie.
Ze hebben erg leuke tentoonstellingen en een goede bibliotheek (waarin grotendeels is opgenomen de bibliotheek van de oude Canon Photo Gallery).

Frans Halsmuseum / De Hallen
Drie sterren in de Michelin: absoluut de reis waard! Bekijk beslist het kerkinterieur van Saenredam. Geweldig museum. Mooie site.

De Vishal - mooie expositieruimte voor moderne kunst op de Grote Markt aan de voet van de Grote Kerk.

Draaiorgelmuseum Haarlem, stichting het Kunkelsorgel.
Een absolute Geheimtipp zoals onze oosterburen zeggen: Zeer onverwacht vermaak op zondag!
Hier worden elke zondagmiddag orgelconcerten gegeven en evenementen georganiseerd. Het aantal orgels in dit museum is ondertussen uitgegroeid tot tien. Tevens is er op vele zondagen een gastorgel aanwezig. Elk jaar op 2e pinksterdag organiseren ze een van de grootste orgelfestivals in Nederland op de Bolwerken achter station Haarlem. Vorig jaar was het 25e. Absoluut aangeraden ook het museum!
Beetje bejaard bezoek soms en soms onverwacht dansgraag op bijna belgische wijze. De gemeente wil ze daar graag kwijt en dat zal ze op termijn ook wel lukken.
Zoals ik inmiddels Haarlem en de Haarlemmers heb leren kennen zullen ze vervolgens over 10 jaar trots verklaren dat Haarlem De Orgelstad Van De Wereld
is en altijd al was. Natuurlijk zullen alle orgels dan al verdwenen zijn.

Stoomgemaal De Cruquius - Voormalig stoomgemaal van de Haarlemmermeerpolder met oorspronkelijke machine in ronde machinehal, daaromheen 8 zuigerpompen. Machine niet meer in gebruik. In het museum wordt de Nederlandse waterhuishouding/-beheersing op aanschouwelijke wijze uit de doeken gedaan.
(Strikt genomen hoort het gemaal meer bij de bezienswaardigheden van Heemstede en het ligt zelfs in de gemeente Haarlemmermeer).
Zeer informatieve site, het gemaal waardig!

tulpen

top


meer Haarlem links:    - en zelfs nog meer Haarlem links

mediahaarlem v/h het Grafisch Atelier Haarlem: facilitair bedrijf voor beeldend kunstenaars.
Veel cursussen op het gebied van nieuwe media. Verder een zeefdruk-, ets- en lithowerkplaats. Tentoonstellingen.

De Lichtfabriek
- cultureel bedrijvencentrum in een voormalig energiebedrijf. Ook danceparty's.

Haarlems Dagblad De oudste echte krant ter wereld. Dit is nu eens geen mythe. Begonnen als scheeps- en beursberichten.
Nu ook een prima nieuwssite.

Historisch Museum Zuid-Kennemerland
- Het Historisch Museum Zuid-Kennemerland is ondergebracht in een deel van het voormalige Sint-Elisabeths Gasthuis en ligt schuin tegenover het Frans Halsmuseum. De toegang is gratis.

Corrie ten Boom huis
- The home of Corrie ten Boom is now a museum! Much of the house has been refurbished to appear as it did in the 1940's. Visitors can see the actual "hiding place", which is a small area behind a false wall in Corrie's bedroom. This is where Jews and others in hiding were safely hidden from the Nazis.
Het Corrie ten Boom huis is voor veel (vooral Amerikaanse) bezoeker ook een 3sterren bestemming.

podia

Stadsschouwburg en Concertgebouw


Patronaat - Heaven in Haarlem - Poppodium - rock concerten and club avonden.Natuurlijk zijn er veel meer interessante dingen te bekijken in Amsterdam, op 15 minuten van Haarlem CS. (Het kost meer tijd om vanuit de Bijlmer op Amsterdam CS te komen dan vanuit Haarlem.) In Haarlem geen Stedelijk; Rijks; Anne Frank-huis; Kattenkabinet; Rai; Stopera; Concertgebouw.
Maar vanwege die 15 minuten is Haarlem toch de moeite waard. (Of: wel te verdragen volgens anderen ;-).)

 

 

 

 

 

nog meer Haarlem links