index - artikelen - links
this page in english
wim wiskerke vorm en foto

  vinger panorama
Zo'n camera kan je zo echt aankijken met een hondjesblik: ha, gaan we spelen?
Ja hoor, we gaan spelen!

Mijn hand komt vaker voor in mijn werk. Op deze site: de voorpagina; polagrammen

de al mijn handen
muur
Dit is een van de voorbeelden die op de Sony site staan: Sonystyle Club


Alles over panoramasoftware (inclusief allerlei downloads): panoguide

beweeg je muis over het beeld

Waarom is dat leuk? Hoe doe je dat?
Het is leuk omdat het onverwacht is en omdat het er leuk uitziet. Kijk: instant dansende vingers. Ik vind het instant er ook erg aantrekkelijk aan. ;-) Het is extra leuk omdat je een programma ergens voor misbruikt waar het niet voor bedoeld is.
Ik heb een normale functie van elk panorama programma gebruikt. Een stitching programma zal een deel van het beeld opzoeken dat lijkt op een deel van het volgende beeld. En het stitcht die aan elkaar. Er zijn programma's die dit alleen horizontaal doen. Volgens mij zijn programma's die je beeld op een willekeurige manier aan elkaar lijmen, veel leuker. Het is natuurlijk niet de bedoeling van de meeste mensen, want je wil een mooi horizontaal panorama van je gebouw. En niet een chaotisch plaatje met golvende vloeren. De oplossing daarvoor: gebruik een statief en een waterpas.
Deze panorama's heb ik gedaan met beelden van mijn vingers. Drie vingers op een foto. Het stitch-algoritme zal vinger 3 en vinger 1 van het volgende plaatje over elkaar schuiven, denkend dat het dezelfde vinger is.
Elk repeterend patroon wordt zo een oneindig panorama. Een hek wordt kilometers lang; een flat wordt een rij flats; een boekenplank, alles kan oneindig worden. Als je er een QTVR van maakt (kan met heel veel panorama programma's) kan je er eindeloos in rond draaien.
Ik heb mijn hand gebruikt omdat ik mijn hand wel vaker in mijn werk gebruik.

naar een nieuw serieus werk met mijn vingerpanorama
naar een nieuw werk met al mijn handen

naar