index - artikelen - links
wim wiskerke vorm en foto

this page in english

Ik ben zeer geïnteresseerd in afbeeldingen van handen op rotsen en in grotten. Door de hele geschiedenis heen hebben mensen hun handen afgebeeld.
Eén keer heb ik zelfs zo een hand aangeraakt die duizenden jaren geleden was afgebeeld. De ervaring was weinig mystiek. Maar toch voelde het wel direct en aanwezig. Alsof degene die zijn hand daar op de rots had gezet, dat had gedaan met de opzet dat die hand daar erg lang zou blijven, zodat wij hem (?) op die manier zouden kunnen ontmoeten.

fotogrammen
[polagrammen]


Veel van die afbeeldingen zijn gemaakt door gekleurde aarde of kleurstof met de mond op die handen te spuiten (prehistorische inkjet!), zodat er een negatief beeld op de rots achterbleef. Op precies dezelfde manier als mijn hand een negatief beeld achterlaat op fotopapier onder de vergroter.
Dan voel ik me ook helemaal in een van de langste (kunstzinnige) tradities in de geschiedenis staan. In mijn autonome werk gebruik ik mijn hand soms gewoon als mijn hand, maar meestal maak ik er vormen mee. Ongeveer als schaduwbeelden op de muur.

Wat techniek betreft, heb ik zwart/wit fotopapier gebruikt, maar ook scanner input en inkjet print. Daarvan vind ik dat het een belangrijke verwantschap heeft met de oorspronkelijke technieken.
Misschien is dat ook met de kopieermachine het geval, maar daar heb ik nog nooit serieus werk op gemaakt. Sinds 93, gebruik af en toe polaroid SX70 materiaal om fotogrammen te maken. Die ik dan ook Polagrammen noem. Ik geloof niet dat er veel zijn die dat doen. Ik gebruik natuurlijk de hedendaagse technologie, die ik ken en die mij ter beschikking staan, om mijn teken in de tijd te maken.
Precies, zoals de prehistorische mens de nieuwste technologie van hun beschaving gebruikte. Of de Papua's nog steeds doen.
Of de mensen op Sulawesi in de grot van Gua Leang Leang waar ik die kleine rode hand aangeraakt heb. Waar die hand mij aangeraakt heeft.

 

back - next