index - artikelen - links
this page in english
wim wiskerke vorm en foto

metz 45 -
accu's in plaats van batterijen
een kleine aanpassing aan de batterijhouder van de metz 45


De batterijhouder van de Metz 45 gebruikt twee andere contacten dan de accuhouder.
Helaas bestaat er geen losse accuhouder, wel een accupak.
De NiCads die daar in zitten hebben niet het eeuwige leven. Er komt een moment dat het accupak overleden is en dan is een nieuw accupak 125,- en bestaat nog steeds uit NiCads; niet uit NiMh's. Je zou de NiCad cellen uit het pak kunnen vervangen door NiMh cellen. Alleen zit je dan nog steeds met hetzelfde ongeregelde laadapparaat.
Een oplossing is NiMh's in de batterijhouder te gebruiken en gewoon in een goed laadapparaat op te laden. Een Ansmann Powerline 4 bijvoorbeeld.
Nu ligt het voor de hand om het andere contact op de houder te gebruiken. Dit biedt niet veel tijdwinst (wat ik had verwacht), maar het is vast beter voor de flitser.
De plaatjes vertellen het hele verhaal:
Ik heb een stripje metaal zo gevouwen, dat het ongebruikte gat een contact wordt. Ik heb het reguliere contact goed geïsoleerd en het stripje vastgeplakt.

Ik weet niet of Metz dit een goed idee vindt ;-). Als je deze conversie uitvoert, doe je dat vanzelfsprekend op eigen risico.
In zijn algemeenheid zijn flitsers geen speelgoed: de klappen die je van een flitscondensator kan krijgen zijn in principe groot genoeg om aan dood te gaan.


links:

Metz Blitztips - Alles over flitsen met de reportageflitser. Een complete flitscursus in duits en engels (wegens wisselen van url geen directe link meer). Mooie voorbeelden. Duidelijke uitleg. Aangeraden.
Elinchrom Flash Tips - Joe Craig. Flash in the studio. Joe is no Jost Marchesi ;-) Att: IE only.
High-Speed Flash Photography For Amateur Photographers - Loren M. Winters. Hier is ook te vinden hoe je een recorder gebruikt om je flits te ontsteken.
High Speed Photography - Andrew Davidhazy. classic
Electronic Flash Information - Toomas Tamm. Een uitgebreide, maar nogal theoretische flits- en flitsers-FAQ. Hij heeft ook een grote Canon instructie afdeling.
Don's Lighting Info Center - Don Klipstein. Lots of information related to many forms of lighting.
Basic and advanced theory, and other wisdom including troubleshooting and repair hints. Info on incandescent, halogen, fluorescent, compact-fluorescent, and also HID lamps such as mercury, metal halide, high pressure sodium, and short arc lamps; neon, low-pressure-sodium, oddballs such as green neon lamps; various UV lamps and carbon arcs. Build or hack your strobes. Lots of circuitry. On the same site is:
Sam's Strobe FAQ - Samuel M. Goldwasser. Notes on the Troubleshooting and Repair of Electronic Flash Units and Strobe Lights.

meer links