index - artikelen - links
wim wiskerke vorm en foto

this page in english

een goedkope loep
of meer toepassingen voor gebruikte filmdoosjes

 


Een vergrotings objectief kan goed dienst doen als loep. Ze zijn een stuk kleiner en lichter dan een standaard lens, die een fantastische loep vormt. Vergrotings-lenzen zijn natuurlijk spotgoedkoop op het ogenblik. Het is zonde om zo'n prachtig stukje optiek ongebruikt te laten. Als je zelf een goedkoop of middelmatig objectief hebt, koop dan nu een goede en gebruik de oude als loep.
Ik betaalde voor de geheel plastic Schneider Componar-C f 25,-. Het voetje is een kodak filmdoosje.
Voor de 80mm Componon-S volstond het om een gat in de bodem van het fuji doosje te snijden. De lens zat meteen goed klem. Voor een loep om je matglas te bekijken is strooilicht vervelend en gebruik je het best een kodak doosje. Voor een gewone loep gebruik je een doorzichtig fuji doosje.
wel even op de gewenste lengte snijden. Als je geluk hebt past een doosje precies over of in een ring van het objectief. Anders moet er wat plakband of lijm aan te pas komen. Pritt buddies werken ook prima.

Dat vreemde apparaat links is een oude zoeker van een 8mm filmcamera. Het ding vergroot enorm sterk en het beeld staat op zijn kop. Ik gebruik hem om scherp te stellen op het matglas van de technische camera en dan is dat opeens een voordeel: het beeld staat weer rechtop!