index - articles - links
wim wiskerke vorm en foto

Opening van de tentoonstelling
gemengd gebied
renate schwarz

in mediahaarlem


- Wim Wiskerke, 13 mei 2000


Het is wel passend om verbindingen met andere delen van de wereld in beeld te zien, terwijl in de ruimte naast deze galerie-ruimte de verbindingen over het wereld-wijde-web gelegd worden. Virtueel natuurlijk. Iets van dit werk is ook op het web te zien en ik weet niet hoe laat het nu in India is, maar ze kunnen al surfend even langskomen op onze site.
Toch zijn die verbindingen hier net zo virtueel: hier is het niet India of Nepal. Het is hier Haarlem. Sterker nog: op de foto's is het niet India of Nepal.

De tentoonstelling heet gemengd gebied.
Dat slaat op de installaties, op het materiaal en op de ruimte, maar ook op de werkwijze.
Je hebt fotografen en je hebt schilders. En een fotograaf is iets anders dan een schilder. Je hebt natuurlijk schilders die fotograferen of "fotografie gebruiken".

De fotograaf houdt zich bezig met de pagina en met het blad.

De schilder houdt zich bezig met de muur.

Ik chargeer natuurlijk.
Bij Renate Schwarz zie ik een fotograaf, die zich bezighoudt met de muur.
En alsof tekenen met licht nog niet genoeg is, tekent ze ook nog met pigment en schildert ze met zilveren motieven en lichtgevende aders. Niet alleen op de muur trouwens: Wacht maar tot u de foto in het Haarlems Dagblad ziet.

We hadden het kunnen weten toen ze begon haar foto's op spieramen te presenteren. Prachtige foto's vond ik het. Van tijd en van verbindingen.
Vol van Fernweh; Saudade naar zo'n land waar het licht zo mooi is; waar de lucht zo helder is; de mensen zo aardig en de kleuren zo fel. Een soort home away from home.

Home is where the heart is.

De toerist neemt foto's. En op die foto's staat: Kijk eens, hier ben ik geweest.. Dit ga ik de mensen thuis vertellen.
De foto's van Renate Schwarz zijn foto's van thuis. Ze laten ons zien waar haar hart is. De bewerkte foto's laten zien hoe beperkt onze leefwereld is. Kijk eens wat je allemaal zou kunnen zien als je met me mee reist. Kijk eens wie je allemaal tegenkomt als je met mij mee wandelt. Kijk eens wat je allemaal ziet als je met mij mee kijkt. Deze beelden zeggen: hier ben ik. Niet: hier ben ik geweest.

Gelukkig is ze met al die aandacht voor de muur nog niet verloren voor het blad of voor de pagina. Er ligt hier ergens een prachtig tijdschriftje. Een schriftje over tijd. En er hangt ergens een zeefdruk. (Die dingen zijn te koop en ze kosten bijna niks: een paar rupee. En ook dat zilveren gewei: te koop. Weliswaar per stuk en in een hele kleine oplage, maar misschien kan in overleg uw hele woonkamer of uw hele auto...).
Het tijdschrift gaat over tijd en heet timeless.
- Nou gaan alle foto's altijd over tijd. -
De tijd in de beelden van Renate Schwarz is als een rivier die stroomt: het water is hier niet beter dan daar; het is alleen een beetje verder weg.

Ik wens u een aangename wandeling door het werk van Renate Schwarz.

 

naar de Nepal-site van Renate Schwarz: himalayanconnection