index - artikelen - links
wim wiskerke vorm en foto


ik heb besloten deze achterwand te verkopen: voor euro 225,- mag hij weg

Sinar snelwisselcassette
een duur stukje Sinar. De snelwisselcassette is bedoeld om snel te kunnen werken met rolfilm op de technische camera. Om dat te bereiken is aan het schuiven van de standaard Graflex cassette nogal wat gekoppeld.
Het systeem is eenvoudig:de zoeker en de cassette zitten op een rail. De cassette komt altijd op precies dezelfde plaats terug. Ook de sluiterautomatiek van Sinar (met de DB) past op deze achterwand. Als het matglas voor zit, opent de sluiter zich en is het zoekerbeeld vrij. Als de cassette voor zit, is de sluiter dicht, maar opent de cassetteschuif zich. Er zijn twee schuiven: de ene voor de cassette om hem te kunnen wisselen voor een andere cassette en de andere op de wisselslee om de film vrij te geven voor de opname en te beschermen bij het kijken door de zoeker.


Zoeker zit voor de balg;
de schuif van de cassette zit dicht.


De zoeker kan opzij schuiven,
als de schuif uit de cassette getroken is.

 


Hier kijken we tegen het matglas aan vanuit de lens.

De automatische schuif geeft helft van het filmbeeld vrij

Het hele filmvlak is vrij.

Wat me maar uiterst matig bevalt aan dit op zich doordachte apparaat, zijn de beveiligingen.
De cassette kan niet verschoven worden, als de schuif er nog inzit; de cassette kan niet afgenomen worden als de schuif er niet in zit. Allemaal goed bedoeld natuurlijk.

Het maakt wel heel snel werken mogelijk. En met meer cassettes kan je ook doorwerken. Dit is een 6x6, maar 6x7 en 6x9 passen ook. Mijn 6x12 niet.
Ik heb inmiddels gehoord dat er ook mensen zijn die op deze manier een digitale achterwand op hun Sinar hebben. Daar begrijp ik nou niks van. Dat is hooguit handig als je geen beeldscherm bij je hebt. Of misschien wanneer je de scherpstelling toch niet vertrouwt.

Deze apparaten zijn veel gebruikt om portretten te maken. Daar was het ook geknipt voor, want je kan echt met een klap naar links een opname maken.
Ook voor cataloguswerk werden ze wel gebruikt.
Nu gebruiken mensen ze alleen maar omdat het snel werkt en handig is. In de architectuur bijvoorbeeld. Bijna net zo snel als een MF camera. Het werkt bijvoorbeld veel sneller dan mijn SWC waar ik een matglas achterop zet om het beeld te kunnen beoordelen. Een kleine beperking is nog dat er op deze Graflex cassettes geen sneltransport handel zit, zoals op mijn Horseman cassette. Er zijn mensen die deze knop trouwens sneller bedienen dan de Horseman handel.