naar de indexpagina
Opbergen en bewaren van negatieven

(terug) naar artikelen
terug naar mijn indexpagina


Als film goed droog is, na het ontwikkelen, moet hij meteen opgeborgen worden.

Gebruik het liefst geheel doorzichtige negatiefbladen, die zijn van weekmakervrij acetaat. Dat tast het filmmateriaal niet aan. (Merken: Kenro en Hama)
Nadelen: de film moet absoluut droog zijn en de prijs is hoger nl 65 ct per stuk (bij 100st).
Voordelen: de film hoeft er niet uit om een contactafdruk te maken, iets wat altijd krasgevaar oplevert.
Eenmaal droog is de film veel beter beschermd tegen vocht van buitenaf, zoals spetters en natte vingers.

Het alternatief zijn negatiefbladen van pergamijnpapier. Per stuk 50 ct.
Nadelen: film moet eruit om goed te kunnen bekijken en om contacten te maken. En het is van veel pergamijn niet duidelijk of het zuurvrij is. Mijn pergamijnbladen uit de jaren 70 zijn nu deels erg geel.
Als er vocht op de negatiefbladen komt, zijn de negatieven die erin zitten meestal verloren, omdat het papier zich heel goed aan de emulsie hecht. Ook als je negatieven met vochtige handen in de sleeve terugstopt bij het vergroten, kan de film zich al gemeen aan het blad hechten.
Als voordeel wordt dan ook wel genoemd, dat rest-vocht in de negatieven wel kan ontsnappen door het papier, maar dat dit bij acetaat niet het geval is. Dat betekent dat je bij acetaat veel beter op moet letten, dat je negatieven droog blijven.

Af te raden zijn de pvc en polypropyleen bladen voor multomappen (Hema etc.).
Pvc is niet neutraal en beschadigt de negatieven.
Polypropyleen (de moderne vervanger van pvc) is wel neutraal, maar de bladen zijn te dik en voorzien van teveel structuur, zodat contacten onscherp worden en slecht te beoordelen zijn. Bovendien weten we niet hoe ze verouderen. Misschien worden ze wel hard of bros na 20 jaar.

Negatiefbladen zijn te koop per 25 en per 100 stuks. Merken: Hama, Kenro. Knip de film in stroken van (meestal) 6 negatieven.

Bij een film van 36 opnamen past een heel contactvel zo op een vel fotopapier van 24 x 30 cm.
Begin achteraan na nummer 36 en tel 6 negatieven terug. (Tip: knip geen strookjes die korter zijn dan 3 negatieven, want die kun je niet meer rechtleggen in de vergroter.) Schuif deze strook onder in het negatiefblad, de volgende strook erboven.
Schrijf aan de bovenrand de datum en evt. het onderwerp op het negatiefblad. Als je een (computer-) archief bijhoudt: het archiefnummer. Gebruik hiervoor een watervaste zwarte viltstift voor bijvoorbeeld overheadsheets. Beter maar duurder: een rode zg inactinische viltstift. Wat met deze stift geschreven is op het negatiefblad, verschijnt wit op het contactvel. Merken: Letrapaque, Normapaque, Kimoto, Schmincke, ZIG. Verkrijgbaar bij de grafische vakhandel.

Bewaren

Bewaar de negatiefbladen samen met de contactafdrukken in een ringband.

Sommigen zijn tegen het bij elkaar opbergen, omdat contactvellen meestal snel gemaakt worden. Ze worden dan onvoldoende gefixeerd of gespoeld, zodat er een slecht chemisch milieu ontstaat, dat op termijn de negatieven aantast.

Als de contactvellen goed behandeld zijn, goed gefixeerd en goed gespoeld, is er natuurlijk geen probleem. Eventueel moeten contacten die in haast zijn gemaakt of bij het vaklab zijn gedrukt, nagespoeld worden.

Speciale negatiefopbergmappen zijn prachtig, maar de mooiste negatiefmappen zijn de 4-rings-ringbanden van de Hema (ik heb geen aandelen).
In een gewone ringband van de kantoorboekhandel steken de bladen meestal ongeveer een halve centimeter of meer uit, dus moet je er veel voorzichtiger mee zijn.

In foto-archieven worden negatieven onder gecontroleerde omstandigheden bewaard: een iets lager dan gemiddelde relatieve luchtvochtigheid; koel; donker en brandvrij. Thuis zijn die condities moeilijk te realiseren, maar de algemene strekking is duidelijk: Niet al te veel temperatuurschommelingen. Niet in de buurt van de verwarming. Niet te vochtig of te droog. Niet in het zonlicht. En het liefst brandvrij, maar dat geld voor alle dierbare spullen.

 

Archival-FAQ - Een korte, maar uitstekende faq over houdbaarheid, conserveren etc. van Light Impressions.(terug) naar artikelen
terug naar mijn indexpagina

opmerkingen of toevoegingen? mail mij